dinsdag 1 april 2014

Clara Cleymans advocate in De Ridder @ Vlaamse actrices

 
Advocate Clara Cleymans wordt in De Ridder de nieuwe Witse

In plaats van een norse man blijkt Witse plotseling een sexy jongedame te zijn!

‘De Ridder’ wordt vanaf 13 oktober de nieuwe vaste afspraak op zondagavond voor een dik miljoen kijkers. Dat is alvast wat de VRT verwacht van deze nieuwe misdaadreeks waarin Clara Cleymans de hoofdrol wegkaapte. Na het einde van Witse ging de VRT op zoek naar een waardige opvolger. De Ridder bleek zo veelbelovend dat de VRT alvast een tweede seizoen bestelde dat nu reeds gefilmd wordt.

Clara Cleymans kruipt in de huid van Helena De Ridder, een advocate die al snel een nieuwe roeping zal vinden. De serie speelt zich af in Gent en is vanaf zondag 13 oktober om 21u25 te volgen op één.

Clara Cleymans (24) staat klaar om jong en oud in te palmen met ‘De Ridder’
Clara Cleymans: een vurig jong ding voor uw zondagavond

Bij de VRT staat een vurig jong ding te popelen om een oude brompot uit Halle te doen vergeten: Clara Cleymans, nog altijd maar 24, speelt vanaf zondag 13 oktober 2013 de hoofdrol in De Ridder, een fictiereeks van een heel ander kaliber dan Witse.

Het verschil kon niet groter zijn: in Witse was Hubert Damen al de 65 voorbij toen hij afzwaaide, in de opvolger De Ridder is hoofdrolspeelster Clara Cleymans amper 24. Het is dan ook niet helemaal eerlijk om De Ridder de opvolger van Witse te noemen: Witse was een klassieke politiereeks met het vaste stramien: een lijk, een speurtocht, een arrestatie. De Ridder gaat over een jonge advocate die haar kar keert en voor het openbaar ministerie gaat werken. De Ridder is dus geen whodunit, zoals dat heet, al volg je als kijker wel elke week een misdaaddossier van begin tot einde.

Van Albert tot Vermassen

In de eerste aflevering van De Ridder maken we kennis met Helena De Ridder, een jong talent in dienst bij de Vlaamse topadvocaat Jan Ravenakkers. Helena mag zich vastbijten in het dossier van een ex-Rode Duivel die verdacht wordt van pedofilie, maar raakt zo ontgoocheld in de praktijken van haar leermeester dat ze overstapt naar ‘de overkant’ en substituut wordt van de procureur des Konings op het parket van Gent.

Clara Cleymans, het vurige jonge ding, speelt de rol van de impulsieve Helena De Ridder, Lucas Van den Eynde is topadvocaat Ravenakkers. U leest het goed: Lucas Van den Eynde speelt nu zondag voor een laatste keer koning Albert II in de gelijknamige fictiereeks en speelt dan zijn dubbele kin kwijt om een week later zonder veel schmink in de rol van een soort Jef Vermassen te kruipen. Mooi detail: in De Ridder ziet Lucas ‘prins Laurent’ terug: acteur Stefaan Degand speelt in de nieuwe fictiereeks procureur Atil Abdurahmanovic, een man die op de vlucht sloeg voor het oorlogsgeweld in Bosnië.

Jongere kijkers

Terwijl Witse vooral de iets oudere kijker aansprak, wil De Ridder ook de jongere kijkers aan boord hijsen. Voor Witse mocht de oude Toots Thielemans zich uitleven op de mondharmonica, het themalied van De Ridder is geschreven en gezongen door niemand minder dan jonkie Selah Sue. Bovendien is het mogelijk om de nieuwe fictiereeks niet alleen met een televisie, maar ook met een tweede scherm zoals een laptop of een tablet te bekijken. Op een tweede scherm krijg je extra informatie over wat je op tv te zien krijgt. Als Helena De Ridder in de serie een sms krijgt, kun je op het tweede scherm lezen wat erin staat. Een snufje waar commissaris Witse zijn neus voor zou ophalen, maar ook fictiereeksen moeten mee met hun tijd.

Clara Cleymans wordt ijverige advocate

Clara Cleymans uit de kleren in 'De Ridder'

Met 'De Ridder' pakt de VRT uit met een nieuwe langlopende fictiereeks op zondagavond. De openbaar aanklager, Helena De Ridder, staat centraal, gespeeld door Clara Cleymans. En zoals het een goed Vlaamse fictie serie betaamt, zal Clara Cleymans ook een naaktscène spelen, mochten we al in de promo op de vrt zien.

Clara Cleymans speelt hoofdrol in opvolger 'Witse'


'De Ridder' is een nieuwe misdaadreeks over een jonge openbaar aanklager die haar eigen strijd voert voor meer rechtvaardigheid. Clara Cleymans tekent voor de titelrol. 'De Ridder' vervangt 'Witse' op zondagavond op Eén.

Clara Cleymans kruipt in de huid van Helena De Ridder en krijgt het gezelschap van kleppers als Michaël Pas, Katelijne Damen, Dirk Van Dijck, Lucas Van den Eynde en Stefaan Degand. Gent is het decor van deze officieuze opvolger van 'Witse'. De technische ploeg achter die reeks maakt immers ook 'De Ridder'.

Tweede seizoen
De VRT is zo zeker van het succes van 'De Ridder' dat er nu al, zelfs vóór de première op zondag 13 oktober, volop gefilmd wordt voor het tweede seizoen. De verhaallijnen in 'De Ridder' zijn realistisch. In de openingsaflevering wordt een pedofiliezaak behandeld. In aflevering 2 een verdacht overlijden van een kind.

In de eerste aflevering is Helena nog een succesvolle advocate. "Maar in de eerste aflevering vinden er gebeurtenissen plaats waarvoor ze zichzelf verantwoordelijk acht en beslist ze van kamp te veranderen", legt Cleymans uit. "Vanaf aflevering twee is ze openbaar aanklager".

"Voor het eerst ben ik écht heel benieuwd hoe de kijkers gaan reageren, wat ze van mij zullen vinden. Natuurlijk wil ik altijd dat iets goed is, maar er staat nu precies meer op het spel is, nu ik de titelrol speel. Voor het eerst in mijn leven moet ik een reeks dragen, al wil ik daar niet te veel gewicht aan geven. Het moet nog gezellig blijven, hé."

Realistisch
Het parket van Gent staat helemaal achter de reeks. Iedere week volgt de kijker een misdaaddossier van het begin tot het einde, van aanklacht tot veroordeling.


"Wij hebben telkens alle scenario's op voorhand kunnen lezen om deze te toetsen aan de juridische correctheid", zegt procureur des konings Johan Sabbe. "Daarnaast zijn we blij dat we eindelijk aan het publiek eens deftig de werking van het parket en de magistraten kunnen uitleggen. Veel mensen weten niet wat wij doen. Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Daarom wilden wij meteen meewerken." Selah Sue schreef de titelsong 'Direction'.

 Parket van Gent niet alleen in televisieserie, maar ook in boek
Gentse magistraten geven zich bloot in boek

Bovenop de nieuwe televisieserie De Ridder met Clara Cleymans, die één vanaf zondag 13 oktober uitzendt, en waarin Gent een centrale rol speelt, krijgt het Gentse parket nog eens extra aandacht. In het najaar verschijnt het boek Parket Magistraal. Vier vrouwelijke parketmagistraten laten in hun leven en werk kijken en geven zich naakt.

In de gebouwen van Radio 2 aan de Martelaarslaan stelde de VRT gisterenavond de eerste aflevering voor van De Ridder, een nieuwe langlopende misdaadreeks op zondagavond. Na Flikken, waarin het Gentse korps centraal stond, en na Witse, waarin een speurder de hoofdrol speelde, belicht de serie deze keer de misdaad vanuit het standpunt van een jonge openbaar aanklager, Helena De Ridder, rol gespeeld door Clara Cleymans.

Naar aanleiding van de serie verschijnt bij Manteau in het najaar ook het boek Parket Magistraal: vier vrouwen van het Gents parket, Bernadette Baeyens, An Schoonjans, Caroline Dewitte en Ilse Vandenbroucke, geven in het boek een persoonlijke kijk op hun werk en hun leven voor en achter de schermen van het Gentse Openbaar Ministerie. Ze vertellen er over hun afwegingen, twijfels en zoektocht naar wat ze als openbaar aanklager moeten doen om goed te doen.

Nieuw op Eén: Clara Cleymans in 'De Ridder'

Vanaf 13 oktober pakt Eén uit met de gloednieuwe misdaadreeks 'De Ridder'. In de fictiereeks buigt openbaar aanklager Helena De Ridder, Clara Cleymans, zich dertien weken lang over een nieuwe zaak.

In de eerste aflevering is Helena De Ridder nog een enorm ambitieuze advocate. Maar door een voorval, dat haar nadien blijft achtervolgen, besluit ze om die deur achter zich dicht te trekken en haar toe te spitsen op de andere kant van zaken, bij het Parket. 'Op zich is de eerste aflevering een atypische aflevering omdat Helena daar nog geen openbaar aanklager is', zegt Michaël Pas. 'Maar nadien zal ze zich elke week opnieuw toespitsen op een andere rechtszaak.'

Jonge cast
Andere acteurs die meespelen in de reeks zijn: Michaël Pas, Dahlia Pessemiers-Benamar, Michael Vergauwen, Lynn Van Royen, Stefaan Degand, Katelijne Damen, Lucas Van den Eynde en Dirk Van Dijck. Eén heeft gekozen om jonge talenten ook een kans te geven in de reeks. Zo heeft Selah Sue de titelsong geschreven.

App
Met 'De Ridder' wil Eén de zondagavondtraditie van fictiereeksen in stand houden, na 'Flikken' en 'Witse'. Maar de misdaadreeks komt ook met iets nieuws op de proppen. Zo komt er een 'De Ridder'-app waarmee je extra informatie kan krijgen tijdens de afleveringen. Zo kan je er bijvoorbeeld de sms'en lezen die Helena krijgt of worden moeilijke juridische termen uitgelegd.

Een ander vernieuwend element is dat de makers ook aan blinden en slechtzienden gedacht hebben. Zo wordt de reeks, tegelijkertijd met de reeks op Eén, uitgezonden OP12 met audiodescriptie.

'De Ridder', vanaf zondag 13 oktober 2013 om 21.25 uur op Eén.
In Gent is "De Ridder" voorgesteld, de nieuwe langlopende fictieserie voor zondagavond. Het is een misdaadreeks, maar geen klassieke whodunit. Clara Cleymans speelt de rol van Helena De Ridder, die zich als openbaar aanklager in elke zaak vastbijt.

"De Ridder", een coproductie van VRT Televisie en Eyeworks, is opgenomen in en rond het gerechtshof van Gent. De reeks loopt vanaf 13 oktober 13 weken lang op Eén.

Naast Clara Cleymans spelen ook o.a. Dahlia Pessemiers-Benamar, Michaël Pas, Lucas Van den Eynde en Stefaan Degand mee. De generiekmuziek is van Selah Sue. Zij schreef het nummer "Direction" speciaal voor de serie.

"De Ridder" pakt ook uit met een experiment: een tweedeschermtoepassing waarmee de kijkers de reeks van nog dichterbij kunnen beleven via hun computer, tablet of smartphone.

De informatie op het tweede scherm ziet eruit als een tijdlijn, waarin de kijkers tijdens de aflevering extra informatie krijgen bovenop wat op televisie te zien is. Op het tweede scherm worden extra verhaalelementen aangereikt. Krijgt Helena in de reeks bijvoorbeeld een sms'je, dan kunnen kijkers op het tweede scherm lezen wat zij leest. Daarnaast geeft het tweede scherm ook extra achtergrondinformatie, zoals een verklaring van juridische termen.

 In Gent is maandagavond 'De ridder' voorgesteld. Dat is een nieuwe misdaadreeks over een jonge openbaar aanklager die haar eigen strijd voert voor meer rechtvaardigheid. Clara Cleymans tekent voor de titelrol.

Sexy Clara Cleymans kruipt in de huid van Helena De Ridder en krijgt het gezelschap van kleppers als Michaël Pas, Katelijne Damen, Dirk Van Dijck, Lucas Van den Eynde en Stefaan Degand. Gent is het decor van deze officieuze opvolger van 'Witse'. De technische ploeg achter die reeks maakt immers ook 'De ridder'.

In de eerste aflevering is Helena nog een succesvolle advocate. "Maar in de eerste aflevering vinden er gebeurtenissen plaats waarvoor ze zichzelf verantwoordelijk acht en beslist ze van kamp te veranderen", legt Cleymans uit. "Vanaf aflevering twee is ze openbaar aanklager."
"Een beeld zegt meer dan duizend woorden"

Het parket van Gent staat helemaal achter de reeks. "Wij hebben telkens alle scenario's op voorhand kunnen lezen om deze te toetsen aan de juridische correctheid", zegt procureur des konings Johan Sabbe. "Daarnaast zijn we blij dat we eindelijk aan het publiek eens deftig de werking van het parket en de magistraten kunnen uitleggen. Veel mensen weten niet wat wij doen. Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Daarom wilden wij meteen meewerken."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten