zondag 21 november 2010

Een vloedgolf aan naakte Vlaamse actrices en BV’s op TV en het witte doek

Oplettende kijkers en zelfs minder oplettende kijkers zal het al opgevallen zijn, dat er het afgelopen jaar een vloedgolf van Vlaamse actrices die naakt op het scherm en op het witte doek te bewonderen waren.

Nathalie Meskens, Veerle Baetens en Marie Vinck gingen met de borsten bloot voor kijkend Vlaanderen. Anno 2010 is naakt al lang geen taboe meer onder Vlaamse BV’s en actrices. Integendeel. Beginnende en al bekende actrices en BV’s gebruiken juist internet om hun marktwaarde te verhogen.


Omroepster Andrea Croonenberghs waarschuwde dan nog wel braafjes aan het begin van de nieuwe drama serie Dubbelleven voor "expliciete sexscènes", maar deze mededeling was compleet overbodig. Wat volgde was een openingsscène tussen hoofdrol speelster Lotte Heijtenis en Lucas Van den Eynde waarin Lotte Heijtenis wanhopig probeert zwanger te worden. Hier was niks expliciet aan. Gewoon een mooie vrijscène waarin 2 naakte verliefde mensen proberen een kindje te verwekken.


Maar als we VRT omroepster Andrea Croonenberghs, die zelf  enkele keren uit de kleren ging in Flikken, mogen geloven, komen er nog meer seksscenes aan in de nieuwe drama TV-serie Dubbelleven met hoofdrolspelers Lotte Heijtenis, Lucas Van den Eynde en Barbara Sarafian.

Nathalie Meskens dan weer toonde haar naakte lichaam en borsten in en aan David en in Tegen de Sterren op. Na een zedige kus belandden ze in bed maar wat er volgde was de naam seks niet eens waardig. Nathalie ligt met ontbloot bovenlichaam op een even naakte David. Beiden hebben ze hun kleurrijke onderbroek nog aan. Om toch wat borst te zien, moest je al over een heel scherp zicht, een home cinema of digitale televisie beschikken waarin je de rewind- en pauzeknop heel handig kan gebruiken. De normale Vlaamse kijker kreeg een heel mooi zicht, op Nathalie’s elleboog. In de aflevering daarna had de bronstige kijker iets meer geluk, welgeteld 9 seconden lang konden ze hun oog laten vallen op Nathalie’s blote borst.

De – overduidelijke - dochter van actrice, auteur en regisseur Hilde Van Mieghem Marie Vinck ging al voor de tweede maal bloot in De Rodenburgs. De eerste keer duwde mevrouw Vinck haar twee pronkstukken net boven het zwembadwater uit, een hoog ‘m’a tu vu’-gehalte. De tweede maal bevond ze zich niet meer in, maar uit het zwembad, waar ze topless lag te zonnen. Een dikke meerwaarde aan het verhaal.

Veerle Baetens, de kameleon onder de Vlaamse actrices, toonde haar naakte borsten in Code 37. Daarin speelde ze de rol van Hannah Maes, hoofdinspecteur van de zedenrecherche. De stoere Hannah is single, maar wil ook van de geneugten van seks genieten, al dan niet in haar dromen. Na ettelijke bloot scènes in bad, met haar trillende badeend, en een douchescène, kregen we een seksscène te zien, of toch een blote borst, wat gehijg en geduw en getrek tegen enkele muren.

Volgens ingewijden gaan actrices steeds vaker uit de kleren, om zo op een gewiekste manier gebruik te maken van de impact van internet.

Daniel De Keersmaeker van Marketing bureau Fadec Media vertelt, dat Vlaamse actrices steeds meer de mogelijkheden van gratis publiciteit via het internet ontdekken.
Ook de producers van televisie series spelen hier handig op in. Door voor uitzending al aan te kondigen, dat een bepaalde actrice naakt gaat, creëert men een hype op internet, waar allerlei fora en sites dit bericht overnemen, en waardoor dit de uitzending flink hogere kijkcijfers oplevert.

En goed voorbeeld van deze strategie was de naaktscène van Lien van de Kelder in Zonestad, die op voorhand al flink wat stof op internet deed opwaaien.

Na de uitzending zijn de beelden via diverse sites nog na te kijken, wat weer bijdraagt aan gratis publiciteit voor de actrice, en daarmee een grotere marktwaarde.

Maar niet alleen fora als mokkels, waar foto's van bekende Vlaamse actrices en babes staan, maar ook video sites zoals Garage TV doen hieraan bewust of onbewust mee, en ook gerenommeerde sites als die van Nieuwsblad.be spelen het spel mee.
Nieuwsblad.be publiceerde recentelijk zelfs de Top Tien van Vlaamse naaktscènes op hun site:

1. Nathalie Meskens bloot op bed in David
2. Marie Vinck topless zwembad in 'De Rodenburghs'
3. Veerle Baetens naakt onder douche in Code 37
4. Saartje Vandendriessche naakte paaldanseres in Matroesjka's
5. Ann Ceurvels diverse keren in Diamant
6. Anneleen Liegeois in Wittekerke
7. Francesca Vanthielen in Licht
8. Lien Van De Kelder in Zone Stad
9. Sandrine André in Wittekerke
10. Maaike Neuville in Aspe

Ondanks dat bloot dus voor veel gratis publiciteit zorgt, en dus hogere kijkcijfers en grotere bezoekers aantallen bij films, kiest Jan Verheyen er in zijn nieuwste film, Dossier K, voor om alles bedekt te houden. Geen naakt in deze film. ‘In de film zit Naomi, gespeeld door Marieke Dilles, temidden een passionele relatie. We hebben een geweldige vrijscène met haar gedraaid. Heel mooi, heel opwindend, heel puur. Maar die naaktscène zit niet in de film. Waar we ze ook probeerden te steken, het leek altijd de obligate vrijscène. Ze haalde de aandacht weg. Op dat moment schiet zo'n scène haar doel voorbij’, vertelde Jan Verheyen aan Het Nieuwsblad. Wat niet wil zeggen dat Jan Verheyen tégen een blote borst is. Integendeel.

Zelf ziet hij ook geen graten in de naaktscènes van Nathalie Meskens, Veerle Baetens of Marie Vinck, 'De afgelopen dagen en weken was er wat bloot op televisie, ja. En dan? In alle gevallen is dat perfect verdedigbaar. Neem nu Veerle Baetens in Code 37. Ze speelt een jonge, zelfstandige en alleenstaande vrouw. Dat ze seks heeft, of fantaseert over seks, past perfect binnen haar personage. Net zo bij Nathalie Meskens in David. Voor het eerst geeft ze toe dat ze verliefd is op haar tegenspeler. Dan moet je dat ook laten zien. ‘seks en naaktheid maakt deel uit van het leven, dus moeten we er ook niet flauw over doen. De naaktscènes van Marie Vinck leken dan weer wél obligaat. In De Rodenburghs zit ze in de tuin met een fles champagne. Topless, terwijl geen kijker zich eraan had gestoord als ze een bikini had aangehad. 'Je zou eens moeten weten hoeveel vrouwen topless zonnen', weerlegt Verheyen. 'Dat is gewoon de realiteit. Trouwens: als ik borsten had als Marie Vinck, dan zou ik ze ook altijd en overal willen tonen (lacht)’.

Tegenwoordig maakt niemand er een probleem van om uit de kleren te gaan voor een verhaal.
Ook bekende actrices niet, zoals Lotte Pinoy, bekend als Helena uit 'Sara'. In VTM-telenovella ‘Sara’ laat ze zich als het personage Helena naakt fotograferen door haar ex-vriend Jurgen.

Ik kan het ook niet helpen, maar 'Sara' is een kijkcijferkanon, en als je als actrice aan meer dan een miljoen kijkers blootstaat, gebeurt het weleens dat een scène waarin je naakt voor een fotograaf poseert een eigen leven gaat leiden op het internet. Het is Lotte overkomen, en ze heeft er de kranten mee gehaald. Een domoor had die overigens brave, op het hele gezin berekende naaktscène tegen betaling op een pornosite aangeboden, terwijl ze lang en breed te zien was op allerlei gratis video sharing websites.
Ook de Vlaamse theater- en filmactrice Maaike Neuville (25) maakt daar geen punt van! Als slagershulpje Anke Reyniers ging ze in de tragikomische televisieserie “Van Vlees en Bloed” op Eén, met klasse volledig naakt!

De populaire reeks “Van Vlees en Bloed” heeft haar naam niet gestolen. Eerder in de serie ging actrice Alice Reys - mevrouw Tom Van Dyck- halfnaakt aan een tak hangen tijdens een heuse vrijpartij met slager André Vangenechten, rol vertolkt door Lucas Van den Eynde. Die blootscène kan u intussen herbekijken op filmpjessite YouTube onder de naam Den bospoeper en een toereken gaan doen met de Joepie. Al meer dan 75.200 kijkers werden al gelokt. Ook het beruchte fragment waarin Nonkel Luc (Tom Van Dyck) bruusk in Reys’ borsten knijpt omdat hij haar herkent als ‘de boshoer’, staat op YouTube te kijk.

Nu was het Maaike Neuville (o.a. ‘De Indringer’, ‘Katarakt’) die ‘vlees’ liet zien. Zij speelt Anke Reyniers die werkt in Andrés slagerij. In de serie heeft ze iets met zoon Rudy, gespeeld door Tom Dewispelaere.

De vrijscène tussen de twee acteurs is op het internet uitgroeit tot heuse internet hype. Ook Lien Van de Kelder in ‘Zone Stad’ en Lotte Pinoy, die naakt poseerde in ‘Sara’ haalden naakt moeiteloos meer dan 40.000 hits. En het zijn niet de enige massaal bekeken naaktscènes op Garage TV. Zo werd de vrijpartij van Anneleen Liegeois en Stan Van Samang in ‘Wittekerke’ al ruim 20.000 keer bekeken. De stoeipartij van Ann Ceurvels en Herbert Flack in ‘Diamant’ heeft al meer dan 6.000 hits en ook de verschillende naaktscènes van Francesca Vanthielen en Herbert Flack in ‘Aspe’ werden al gretig bekeken op Garage TV. Francesca Van Thielen, en destijds Ann Ceurvels, Sofie van Moll en Pascale Bal konden niet op het scherm komen zonder dat ze eens met hun blote tetten en blote kont over het beeld konden rennen. Het "functioneel naakt" dient alleen voor de kijkcijfers en heeft vaak weinig met de verhaallijn te maken.

Maaike’s naaktscène is ook al goed voor meer dan 32.700 voyeurs op de website van Garage TV.

Marie Vinck probeert dan weer ook nog op een andere manier haar marktwaarde op te krikken, door naakt onder herfstbladeren te gaan liggen.
Actrice Marie Vinck prijkt deze week namelijk op de cover van Humo, bedekt met niets meer dan enkele herfstbladeren. De dochter van actrice Hilde Van Mieghem speelt momenteel in 'De Rodenburgs', maar had ook al rollen in 'Loft', 'Zone Stad' en 'SM-rechter'.
'De bladeren waren nog nat', vertelde Marie Vinck op Studio Brussel over de naakt fotoshoot. 'Plots stond ik daar poedelnaakt, en werden er twee kleine bladeren op mijn borsten gelegd.'

In Humo zegt de actrice dat ze bang was om aan 'Loft' te beginnen. 'Maar goed, ik zal zeker wel sex-appeal hebben? Ik ben er nooit zeker van geweest, maar misschien moet ik Erik Van Looy wel dankbaar zijn dat hij dat sexy aspect in mij heeft gezien, en dat ik ook die regionen ook even kon verkennen.'

Niet alleen bekende actrices maken gebruik van de publiciteit die internet aandacht vanzelf genereert, ook jonge nieuwe actrices hebben om die reden geen probleem om hun naakte borsten te tonen,zo ging Eline De Munck topless in de serie en film Crimi Clowns.

Eline Kuppens studeerde pas in 2006 af als actrice aan het RITS. Na een paar omzwervingen in het theater breekt ze nu door in de film Linkeroever.

Er is redelijk wat naakt te zien in de film Linkeroever. Hoe sta jij daartegenover?
EK: " Het is niet mijn hoogste ambitie om naakt te zijn en dat mensen mij alleen bloot kennen.
Maar Pieter vond het nodig in de film, en ik snap ook wel waarom. De film gaat heel hard over lichamelijkheid. De naaktheid van Marie maakt haar ook kwetsbaar. Het is ook geen vulgair naakt. Ze staat onder de douche, en je bent nu eenmaal naakt onder de douche. Je kunt dat dan eventueel zo kadreren dat er niets te zien is. Maar Pieter is natuurlijk een man en die dacht waarschijnlijk, we kadreren het zodat je het wel ziet. Ik snap zijn keuze daarin ook wel.

Een actrice is niet hetzelfde als iemand die in de Playboy staat, of iemand die met opzet naakt gaat zodat je ernaar kan kijken. Het blijft wel raar dat alle vrienden waarmee ik vroeger op café zat mij nu allemaal naakt zullen zien. Dat hoort erbij als je acteert. Eigenlijk mag je er niet bij nadenken, want op dit moment denk ik: “Oh nee, jullie hebben mij hier allemaal naakt gezien”, en dat is echt heel raar (lacht)!"

Acteurs en actrices vinden het meestal niet zo’n groot probleem om naakt te gaan binnen het kader van de serie, maar ook programma's waarin je niet zo snel bloot zou verwachten, doen aan de trend mee. In Vlaanderen Vakantieland mochten we dit jaar al de naakte lichamen van Cath Luyten en Erika Van Tielen bewonderen. En vorige week kwamen daar de naakt beelden van Geena Lisa en Saartje Vandendriessche bij, die beide naakt naar een wellness sauna gingen.

Dat brengt ons meteen bij de vraag of dit nu allemaal wel zo nieuw is, want in het verleden waren de ex presentatrices van Vlaanderen Vakantieland Manuela Van Werde en Sabine Hagedoren ook al eens naakt onder douches en in sauna's te zien.

Bestaat er dan nog wel een film, programma of een serie waarin geen bloot te bespeuren is?
Die niet gebruik maakt van de gratis publiciteit via internet?
Familie is nog steeds een van de best bekeken series op de Vlaamse televisie. ‘Waarom er dan zo weinig seks in zit? Tja, daar heb ik eigenlijk nog niet bij stilgestaan’ vertelde An Rydant, ‘al zie ik maar één verklaring. In Familie zit geen enkel slaapkamerdecor.’ Na deze uitspraak maakte ik me de bedenking dat het hoofd Fictie van de Vlaamse familiezender zich beter eens in de zetel zou nestelen om naar Familie te kijken. Ik telde er afgelopen weken welgeteld 3.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten