maandag 1 juli 2013

Daphne Wellens De Rodenburgs @ Vlaamse Actrices

 
Daphne Wellens (17 april 1988) is een Belgische actrice en zangeres. Haar bekendste rol de dag van vandaag is die van Leen Avondts in de jongerenreeks Spring.
 
Maar ook daarvoor was Daphne Wellens bekend, Van 1998 tot 2002 was ze danseres in de Samson & Gert Kerstshow. In 2000 deed Daphne Wellens mee aan de Belgische versie van de musical Pinokkio.
 
En later was Daphne Wellens één van de 6 leden van de 6 Teens, van 2002 tot 2004. Voor de 6 Teens werden opgericht, dansten en zongen ze in het achterkoor mee in de videoclips van Samson en Gert en in die van Big en Betsy.

Vanaf Oktober 2009 speelt Daphne Wellens een van de hoofdrollen in de serie De Rodenburgs op vtm als 'Freya'. Ook in het tweede seizoen is ze weer te zien.
In het najaar van 2010 programmeerde vtm al acht afleveringen uit het tweede en laatste seizoen van 'De Rodenburgs' met Maaike Neuville en Daphne Wellens stomdronken aan het zwembad in bikini, het epos van de miljonairsfamilie uit Kortrijk die gedurende vele jaren schaamteloos hun eigen wetten konden bepalen. Aan deze comfortabele positie kwam er een einde toen verschillende stinkende potjes werden geopend en duistere familiegeheimen aan het licht kwamen.
De gevolgen bleven niet uit: Gedegouteerd van de Rodenburgs is Marie-Claire(Marie Vinck) naar het buitenland vertrokken, het huwelijk van Fred en zijn tweede echtgenote Maaike is op de klippen gelopen, Freya De Ridder heeft de schuld op zich genomen voor het ongeval dat Olivier Rodenburg heeft veroorzaakt en de politicus zelf is verkast naar Wenen. En Claudia Schneider, de eerste echtgenote van Fred en de moeder van Marie-Claire, heeft de oorlog aan de Rodenburgs verklaard voor al het onrecht dat haar is aangedaan.
De dramatische plotwendingen, intrigerende dialogen en knappe acteerprestaties zijn niet onopgemerkt gebleven. 'De Rodenburgs' heeft drie nominaties in de wacht gesleept voor de vierde editie van de Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren, in de categorieën beste actrice (Marie Vinck), beste acteur (Mike Verdrengh) en beste drama.
Vanaf woensdag 2 februari gaat het verhaal van 'De Rodenburgs' met Maaike Neuville en Daphne Wellens verder en programmeert vtm de tien resterende afleveringen.
 
De adepten mogen zich verwachten aan nog meer drama, bloot en intriges en zullen er meer dan ooit getuige van zijn dat de conflicten niet alleen draaien om geld en macht, maar vooral om de zeer menselijke pogingen van eenieder om in het reine te komen met zichzelf en met zijn verleden, om de drang naar respect en liefde van de anderen en –onvermijdelijk- om jaloezie en haat.
Claudia Schneider (vertolkt door Joke Devynck) is niet van plan om Kortrijk te verlaten zolang de rekening met haar ex-schoonmoeder Bénédicte niet is vereffend en chanteert haar schaamteloos. Bénédicte Rodenburg (vertolkt door Gilda De Bal) wil koste wat het kost haar echtgenoot Karel (vertolkt door Mike Verdrengh) erbuiten laten en ziet zich verplicht om de familiale kunstcollectie te gelde te maken.
 

Haar oudere zus Marie-France (vertolkt door Chris Lomme) verzet zich met alle macht, want zij is op de hoogte van de duistere oorsprong van de collectie. Ook Karel Rodenburg houdt dingen achter voor zijn echtgenote. Hij heeft van zijn dokter het bericht gekregen dat een tweede hersenbloeding een reëel gevaar is.
Bij de De Ridders is de harmonie al een hele tijd zoek en het gaat van kwaad naar erger. Hanne (vertolkt door Hilde Heijnen) kan Stijn (vertolkt door Wim Danckaert) niet meer uitstaan en is vastbesloten hem te pakken op de enige plaats waar hij nog geraakt kan worden: zijn geld. En hun dochter Freya (vertolkt door Daphne Wellens) verblijft nog altijd in de gevangenis, waar ze de cel deelt met het jonge hoertje Naomi (vertolkt door Maaike Neuville).
De rol van Maaike Neuville wordt in de nieuwe afleveringen trouwens uitgediept. Hoewel zij en Freya een totaal verschillende achtergrond hebben, ontstaat er een meer dan vriendschappelijke band tussen hen. Naomi zal Freya doorheen de moeilijke periode in de gevangenis helpen en ook daarbuiten kunnen de meisjes mekaar niet meer missen. De brutale en vrijgevochten Naomi blijkt trouwens op iedereen een grote invloed te hebben en zal Freya blijven steunen, met gevaar zelfs voor eigen leven...
'De Rodenburgs' op woensdag 2 februari
Fred is naast zijn dochter Marie-Claire nu ook zijn vrouw Maaike kwijt en wordt verteerd door schuldgevoel. Wanneer Agnes komt smeken om haar job op RIC terug te krijgen, kan hij het dan ook niet over zijn hart krijgen te weigeren, ook al heeft hij die job pas aan Chantal gegeven. Beide dames kunnen al snel mekaars bloed drinken.
Stijn De Ridder heeft zijn eigen bedrijf, KIC, uit de grond gestampt maar de kloof tussen hem en Hanne wordt steeds dieper, zeker wanneer Hanne ontdekt waar Stijn het startkapitaal vandaan haalde. Geen van beiden beseft intussen dat dochter Freya in de gevangenis een gevaarlijk spel speelt.
En ook Karel en Bénédicte hebben zo hun eigen problemen. Bénédicte raakt meer en meer in de greep van de wraakzuchtige Claudia, terwijl Karel verschrikkelijk nieuws te horen krijgt.
'De Rodenburgs', vanaf woensdag 2 februari elke woensdag om 22.00 uur op vtm.
Daphne Wellens: 'Ik ben niet braaf'
Daphne Wellens (21) speelt Freya De Ridder in De Rodenburgs op VTM. De serie kreeg onlangs groen licht voor een tweede deel.
De serie De Rodenburgs trekt wekelijks gemiddeld 685.000 kijkers. Daphne Wellens speelt Freya De Ridder, een jong naïef meisje die bij de rijke Rodenburgs in een hele nieuwe wereld terecht komt.
Waar ben je momenteel mee bezig?
Een beetje op het gemak. Ik ben net op reis geweest. Verder ben ik aan het repeteren voor een toneelstuk. En de opnames voor De Rodenburgs gaan in april weer beginnen.
Ben je blij dat er een tweede deel komt?
Daphne Wellens: Daar ben ik heel blij mee. Een paar dagen geleden zijn we samen gekomen om te horen wat het gaat worden. Het wordt anders, een uitdaging. Dat is wel goed. Zodat het niet een staartje wordt, om nog een beetje aan te modderen.
Hoe ben je bij de Rodenburgs terecht gekomen?
Daphne Wellens: Een van de regisseurs heeft mij gebeld met de vraag of ik auditie wilde doen. Er waren nog een paar concurrenten, al weet ik niet wie. Eigenlijk was het vrij onverwacht, want ik zat nog op school. Ik was niet echt op zoek. Maar ik dacht, ik ga toch mijne kop eens laten zien.
Je werkt met veel ervaren mensen?
Ja, dat bevalt mij heel goed. Ik heb zoveel geleerd in de voorbije maanden, vooral van mijn tegenspelers. Fantastisch. Daarom heb ik ook ja gezegd voor een tweede seizoen. Dan kan ik nog meer leren. In het begin intrigeerde al die ervaren mensen me wel, een beetje prestatiedruk. Sowieso, de dingen die ik doe, de take die gekozen wordt, krijgt heel Vlaanderen te zien. Dat geeft altijd wel wat stress. Wim, mijn vader in de serie, heeft mij nog les gegeven op school. Ik heb hem ook gezegd dat hij me wel mag helpen en verbeteren. Dat weet hij ook. Een echt vaderfiguur dus.
Lijk je veel op je personage, Freya?
Daphne Wellens: In haar vind ik veel van mezelf terug, vooral van toen ik jonger was. Maar in Freya is alles veel meer uitvergroot. Ik liet mij veel minder doen en intimideren, was veel minder braaf. Ik ben ook niet zo naïef. Alleen misschien als ik verliefd ben. Al heb ik de kantjes die ik in Freya uitvergroot wel. In bepaalde situaties ben ik ook verlegen. Verder ben ik ben alles behalve Freya.
Je speelde al eens samen met Hein, je tegenspeler.
Eigenlijk niet. We speelde wel allebei in de serie Spring, maar we hebben nooit echt samen scènes gehad.
Hoe is je Spring-avontuur begonnen?
Daphne Wellens: Rond mijn vijftiende zei iemand dat ik daar auditie voor moest doen. Ze vonden mij toen nog te jong maar beloofden dat ze me zouden bellen. En dat hebben ze effectief gedaan. De zomer na het middelbaar ben ik daar begonnen. Ik had nog nooit zoiets gedaan, alles was totaal nieuw voor mij. Daar heb ik ontdekt dat ik daar meer mee wilde doen. Toen heb ik beslist dat ik woord wilde gaan doen. Het is totaal niet te vergelijken met De Rodenburgs. Het is wel interessant dat ik twee heel verschillende dingen heb mogen doen. Ik hoop dat ik ook veel verschillende dingen mag blijven doen. Dat ik niet altijd het Freya-achtige meisje moet spelen. Dan wordt het wel saai.
Wat wilde je vroeger worden?
Daphne Wellens: Ballerina en filmster. Op die leeftijd weet je nog niet echt wat dat inhoudt. Maar ik speelde wel al altijd toneeltje. En ik danste bij ons in de buurt in een dansschool. Daar vroegen ze of ik in het Samsonballet wilde dansen. Het was super als kind en daardoor heb ik ook een fantastische jeugd gehad. En later ben ik op die manier ook weer in 6teens gerold. Onder het mom van: 'laten we wat clipjes maken'.
Is het je niet allemaal een beetje in de schoot geworpen?
Misschien, maar tot hier. Samsonballet en 6teens waren dingen die ik gewoon deed als kind, daar ben ik superblij mee en daar heb ik heel veel uitgehaald. Nu ben ik er wel echt voor aan het werken. Nu zoek ik naar wat ik echt wil doen.
Bevalt het om bekende Vlaamse actrice te zijn?
Daphne Wellens: Mensen vragen wel eens of ik diegene van De Rodenburgs ben. Soms krijg ik mailtjes op facebook van vreemden met positieve reacties, dat is leuk. Als ik echt een keer een kutdag heb en mensen komen op een feestje een kus vragen denk ik wel eens: 'nu even niet'. In de tijd van Spring waren het enkel kindjes die mij herkenden. Zo kwam ik ooit een hele groep schoolkinderen tegen in het zwembad. Kinderen zijn een fantastisch doelpubliek, heel puur en eerlijk. En die kunnen het soms beter scheiden dan volwassenen. Als een kind een handtekening kwam vragen vertelde ik daarbij dat Leen (de personage in Spring) niet mijn echte naam was, maar Daphne. En die begrijpen dat meteen. Volwassenen maken nogal eens rare mopjes. 'Is Simon er niet bij?' of ' Ik heb gehoord dat je zwanger bent.' Kan erg vermoeiend zijn.
Zijn er nog negatieve kanten?
Daphne Wellens: Onlangs heb ik mezelf gegoogeld en daar vond ik allemaal links naar pagina met naaktfoto's en naaktfilmpjes van mezelf. Ik was helemaal niet in paniek, want er bestaan nog geen naaktfoto's van mij. Maar ik vind het een beetje zielig dat mensen zich daarmee bezig kunnen houden.
Zou je functioneel naakt gaan?
Daphne Wellens: Als het echt noodzakelijk is wel. Als een slipje echt onnatuurlijk in de weg zit. Of als het op een andere manier noodzakelijk is voor een naaktscène. Maar ik zal zeker niet alleen voor de kijkcijfers van VTM mijn borsten tonen en naakt gaan.
Wat zijn je plannen voor later?
Daphne Wellens:  Ik zou graag blijven spelen. Misschien weer terug gaan studeren. Dan gaat het niet zo zeer om een diploma. Want dat geeft geen garantie op werk, onzekerheid zal blijven in dit vak. Als ik geen werk heb zit ik er niets mee om ander werk te doen. In een boekenwinkel bijvoorbeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten