donderdag 20 januari 2011

Maaike Cafmeyer @ Vlaamse Actrices


Maaike Cafmeyer (Torhout, 30 maart 1973) is een Vlaams actrice die bekend werd door haar rol als vrouw van Bart De Pauw in de komedieserie Het Geslacht De Pauw.

Cafmeyers vader en grootvader zaten bij het amateurtoneel. Ze was de oudste van drie kinderen en erg verlegen. Toch trok de sfeer van het theater haar erg aan. Maaike Cafmeyer begon haar toneelopleiding aan het conservatorium op de afdeling woordkunst.

Sam Bogaerts castte haar voor een rol in Wachten op Godot van Samuel Beckett. Zo begon haar acteercarrière. Met het NTG stond ze met Peter Pan twee seizoenen op de planken, de Rocky Horror Show liep zelfs drie seizoenen. Ze was ook lid van de Spelersgroep Ernst/Serieus.

In 2004 nam haar bekendheid toe toen ze gecast werd als vrouw van Bart De Pauw in Het Geslacht De Pauw. Vanaf datzelfde jaar konden we haar aan het werk zien in de Ketnet-serie En daarmee Basta! als tv-gezicht Patsy Carlisse. Ook in de volgende reeksen van En daarmee basta! neemt ze die rol voor haar rekening. Sinds 2004 doet ze ook mee in de detectivereeks Aspe, waarin ze inspecteur Carine Neels vertolkt. In 2008 speelde ze naakt mee in Franstalige Belgische film Formidable en de Vlaamse film Loft van Erik Van Looy en Bart De Pauw.

In 2008 werd ze Beste Actrice Nationaal, volgens de lezers van HUMO die stemden voor Humo's Pop Poll. In 2009 was ze lid van de Raad van de Gouden Plaat in het één televisieprogramma Hartelijke groeten aan iedereen.

Belgische Babe Maaike Cafmeyer is twee jaar getrouwd geweest met kunstenaar Klaas Ruysschaert, tot dit huwelijk misliep.

In Mag ik u kussen?, het nieuwe Canvas-programma van Bart Peeters, proberen drie bekende 'woordkunstenaars' de edele kunst van het verleiden in ere te herstellen. De hoogste tijd, volgens Peeters, want er is in onze maatschappij wel veel verleiding, maar altijd gaat het om visuele prikkels, nooit om intellectuele. En dus kregen Dimitri Leue, Pieter Embrechts en Jelle De Beule in de eerste aflevering de opdracht om de actrice Maaike Cafmeyer verbaal te bespringen en intellectueel binnen te doen.

Dat had Dimitri Leue perfect begrepen. Hij verleidde zijn 'prooi' met pure poëzie: hartverwarmende, intelligente rijmpjes, maar telkens met een fijne knipoog. Zijn openingszin was meteen raak, zijn gedeelde bewondering voor Bach ronduit prachtig, en hoe hij vervolgens verdronk in de ogen van Maaike Cafmeyer - 'Kunst is moeilijk te beschrijven' - zelfs aandoenlijk.

Je voelde vanaf de eerste minuut dat hij op het einde van de uitzending de ultieme vraag zou mogen stellen aan Maaike Cafmeyer. En je kon ook perfect voorspellen dat de beeldige sexy actrice positief zou antwoorden met de zin: 'Ik dacht dat je het nooit zou vragen.'

Maar daar draait het in Mag ik u kussen? natuurlijk niet om. Dit is geen spelprogramma met winnaars en verliezers, wel een humoristisch panelprogramma, opgebouwd als een leuke pastiche van Blind date.

En zoals het in zo'n realityshow hoort, is de casting van de kandidaten van het grootste belang. Het contrast tussen de zachtmoedige Dimitri Leue en zijn brutalere rivalen kon moeilijk groter zijn. Zo stopte 'Neveneffect' Jelle De Beule de inhoud van een doos kauwgom in zijn mond - bij liefde gaat het nu eenmaal om geuren - om de kleverige brij vervolgens onder zijn stoel te plakken.

En ook Pieter Embrechts verloor het uitgangspunt van het programma weleens uit het oog. Hij vertoonde nogal wat machogedrag en zijn openingszin ('Je doet mij aan iemand denken: mijn volgende lief!') had niet misstaan bij Ingeborg in de originele versie van Blind date.

Ik twijfel niet aan het improvisatietalent van het trio, maar in Mag ik u kussen? leek bijna alles toch goed voorbereid. Niet dat het stoorde, want het leverde een half uur kostelijk amusement op.

maandag 10 januari 2011

Ann Van den Broeck @ Vlaamse Musical Actrices

Ann Van den Broeck (1976) is een Vlaamse actrice en musicalster. Ze studeerde in 2000 af aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, afdeling musical.
Na haar opleiding speelde ze in de musicals The Hired Man, A little Night Music, She Loves Me, Merrily We Roll Along, Into The Woods, Dracula, Peter Pan, Edith en Simone en Beauty and the Beast.
Naast haar vele musicalrollen, is Ann Van den Broeck ook een bekend gezicht op de Vlaamse en Nederlandse televisie. Ze speelde onder meer Beata in de soap Thuis en dokter Iris Van de Vijver in Spoed. Daarnaast had ze gastrollen in onder andere Het Dreyse incident (Aspe), Witse en Zone Stad.
Als lyrische sopraan zong Ann Van den Broeck ook al mee in een aantal concertreeksen, waaronder Maxemillecorde onder leiding van Max Smeets en de Nieuwjaarsproms onder leiding van Dirk Brossé.
Ze werd in haar carrière al enkele malen genomineerd en won in 2004 haar eerste Vlaamse Musicalprijs voor haar rol in Merrily We Roll Along.
In februari 2008 ging Ann Van den Broeck met haar eigen productie Bakelietjes in première in de Arenbergschouwburg in Antwerpen en vanaf juni 2008 stond ze in The Last Five Years aan de zijde van Jan Schepens in heel Vlaanderen. Voor haar rol in deze musical won Van den Broeck haar tweede Vlaamse Musicalprijs in de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol.
In de lente van 2009 bereikte ze de tweede plaats in het televisieprogramma Steracteur Sterartiest en mocht ze in de huid kruipen van Keizerin Sissi in de musical Elisabeth van Michael Kunze en Sylvester Levay, hiermee ging voor Van den Broeck een droom in vervulling.


Ann Van Den Broeck schittert als 'Sissi'.

In de Stadsschouwburg in Antwerpen vond gisteravond in aanwezigheid van tal van BV's - sommigen brachten ook hun kroost mee - de galapremière plaats van de Vlaamse versie van de musical Elisabeth , gebaseerd op het tragische levensverhaal van de legendarische Oostenrijkse keizerin Sissi.

De hoofdrollen zijn voor Ann Van Den Broeck, Jan Schepens, Anne Mie Gils, Marc Coessens en Dieter Troubleyn.

Voor Ann Van Den Broeck, die onlangs tweede eindigde in Steracteur sterartiest , komt een droom uit: 'Het is fysiek en vocaal een zware rol, maar deze musical stond op mijn verlanglijstje. Het is eer om Elisabeth te spelen.'

Op de première schitterde Belgische Babe Ann Van Den Broeck ook letterlijk. Ze droeg een replica van de beroemde stervormige kroonjuwelen van Sissi, met echte diamanten en wit goud, ter waarde van liefst 140.000 euro. De juwelen zijn de komende weken te bezichtigen in de Stadsschouwburg.

zaterdag 1 januari 2011

Filmdebuut Erika Van Tielen in Frits en Freddy @ Vlaamse Actrices

Filmdebuut van presentatrice en actrice Erika Van Tielen in Frits en Freddy.
De broers Frits en Freddy Frateur, losers
In Metropolis Antwerpen gaat Frits en Freddy in première, de nieuwe komedie van Tom Van Dyck en Peter Van den Begin, die twee broers spelen. Als al eens het woord ‘massaal’ mag gebruikt worden voor een premièreopkomst, dan is het nu het moment. En dat zal misschien ook wel met het filmdebuut van Erika Van Tielen te maken hebben.
Ruim twee jaar na ‘Matroesjka's' vinden Tom Van Dyck en Peter Van den Begin elkaar als acteurs terug. Niet in een harde tv-reeks en niet op tv maar in een geestige bioscoopfilm: ‘Frits en Freddy'.
Als Ray Van Mechelen en Vincent Dockx behoorden Peter Van den Begin en Tom Van Dyck al in 2006 tot de basiscast van Matroesjka's en toen de succesvolle reeks over vrouwenhandel in 2008 terugkeerde, waren ze er opnieuw bij. Voor Van Dyck en Van Den Begin bleef het tot dusver bij die samenwerking, maar daar komt op 15 december verandering in dankzij de komedie Frits en Freddy. Dat is niet toevallig een productie van Marc Punt en Guy Goossens die ook de makers van Matroesjka's waren.
In tijden dat de Vlaamse publiekscinema graag de kaart van de romantische komedie trekt –denk Zot van A en Smoorverliefd– zou je haast vergeten dat er ook nog een publiek is voor de volbloedkomedie. En dat is Frits en Freddy met lachsalvo's vanaf minuut één helemaal. De film met Erika Van Tielen vertelt het verhaal van twee broers die om toch nog enigszins aan de verwachtingen van hun vader (Frank Aendenboom) te voldoen met bijbels leuren. Gezien de zaken slapjes gaan, combineren ze hun stichtende handel met diefstallen bij goedmenende lieden. Tot die categorie behoort Carlo Mus (Wim Opbrouck) evenwel niet en wanneer ze denken hun slag te slaan in zijn villa, gaat alles ontzettend fout.

Scenarist Marc Punt heeft niet alleen een heerlijk stel losers gecreëerd, als komisch duo vullen de twee elkaar prima aan. Ook de rest van de rolbezetting is niet minnetjes met onder anderen Lucas Van den Eynde, Tania Kloek, Jan Van Looveren, Frank Focketyn én de debuterende Erika Van Tielen.
Frits (Peter Van Den Begin) en Freddy (Tom Van Dyck) zijn bijbelverkopers die niet altijd volgens het woord des Heren aan de kost komen. Zo hier en daar bestelen ze argeloze zielen. Wanneer dat bij ene Carlo Mus fout gaat, belanden ze middenin een drievoudige gijzeling. Frits & Freddy is geen billenkletser maar Marc Punt en Guy Goossens (Matroesjka's) vervallen ook niet in het soort humor waar je een postdoctoraat voor nodig hebt.
Kon je je als acteur niet warmen aan een pittige nieuwkomer als Erika Van Tielen?
Tom: 'Dat was prettig, maar tegelijk een beetje afwachten. Ik zal niet ontkennen dat ik mijn reserves had. Ik vroeg me af of we toch geen actrice moesten nemen voor die rol. Daar heb ik me duidelijk in vergist want Erika heeft het met verve gedaan.'
Hebben jullie haar als professionals een beetje geholpen?
Tom: 'Alleen met kleine dingetjes. Zo liet ik Erika Van Tielen écht schrikken als het moest in de film. Dan hoefde ze dát alvast niet te spelen. Voorts konden wij haar op en naast de set alleen het tegenspel bieden dat je elkaar anders ook geeft.'
De films is niet altijd politiek correct...
Tom: 'En dat vinden wij héérlijk! Hoe politiek fouter, hoe prettiger. Dat is slagroom op de taart.'
Peter: 'Absoluut! Op die manier leunen wij misschien wel het meest bij onze personages aan. We hebben allebei een dosis puberaal gedrag bewaard. Dat iets niet mag, moet je vooral niet tegen ons zeggen. Als het niet mag, dan doen wij het zeker. Toen je daarnet vroeg waar wij de personages tegenkomen, dan is het daar: twee grote pubers die niet volwassen zijn geworden. Ik denk dat elke acteur dat in zich meedraagt: niet groot willen worden.'
Twee dommekloten van broers doen zich voor als bijbelverkopers om rijkaards te kunnen bestelen, maar bij Carlo Mus (een geweldig in het Bavikhoves fulminerende Wim Opbrouck) zijn ze aan het verkeerde adres. De man is namelijk een echte gangster die er niet voor terugdeinst om ‘den Daf van ons moemoe’ waarmee de broers zich verplaatsen op te blazen. Het is het begin van een knettergekke comedy of errors waarbij F & F achtereenvolgens met de recalcitrante echtgenote van Mus (Tania Kloek), een politieman met darmproblemen (Lucas Van den Eynde) en een bijdehante liftster (Erika Van Tielen) opgescheept geraken. En ja, nu en dan komt er wel eens een huisdier ongelukkig aan zijn einde.



Erika Van Tielen debuteert als actrice in komedie 'Frits & Freddy': 'Ik wil van alles proeven'

'Met mannen als Tom van Dyck en Peter Van Den Begin je allereerste film mogen maken, dat kan tellen.' Erika Van Tielen geniet nog na van haar debuut in 'Frits & Freddy', de film die in de bioscopen komt.
Het maakte geen deel uit van haar carrièreplan, maar vanaf heden is Erika Van Tielen, vooral bekend van Vlaanderen Vakantieland en enkele gesmaakte passages in De slimste mens ter wereld, officieel ook actrice. Wanneer we haar vragen hoe ze aan de rol van toeriste Kim in de komedie van Guy Goossens en Marc Punt is geraakt, dan antwoordt ze laconiek: 'Dat vraag ik me ook af. Guy en Marc nodigden me uit voor een auditie, maar ik wimpelde hen eerst af omdat ik met Vlaanderen Vakantieland te druk bezig was. Bel maar als je niemand anders vindt, zei ik, in de overtuiging dat ze beslist een échte actrice voor de rol zouden kiezen. Toch namen ze opnieuw contact met me op. Ik heb toen een kleine scène gespeeld en al snel werd duidelijk dat ze mij wilden hebben.'
En toen sprong je een gat in de lucht?
Erika Van Tielen: 'Ik was blij en heb meteen mijn ma, zus en enkele vriendinnen gebeld. Wil je nu wat weten, ik ga in een fílm spelen! Toen ik enkele weken later richting Ardennen reed voor de eerste opnamen, begonnen de zenuwen te knagen. Zal ik het kunnen? Zullen die grote acteurs niet op mij neerkijken? En zullen ze niet te hoge verwachtingen koesteren? Zo ben ik nu eenmaal: geen panikeur maar ik ga wel een beetje stressen wanneer puntje bij paaltje komt.'
Heb je iets gestudeerd in de richting van film of theater?
'Helemaal niet. Ik deed Communicatiewetenschappen en op de muziekacademie heb ik even dictie en voordracht gevolgd. In het zesde leerjaar heb ik één keertje een rol gespeeld in het schooltoneel, verder reikt mijn ervaring niet.''Tegelijk ben ik altijd dol geweest op improvisatie en was mijn werk bij Ketnet natuurlijk ook een stukje acteren. Trouwens, als je een fotoshoot doet ben je ook een beetje actrice, zelfs als reporter van Vlaanderen Vakantieland speel je voor een stuk een rol.'
Vind je jezelf talent hebben als actrice?
'Dat zal ik nooit van mezelf zeggen! Ik ben niet de beste, maar zeker ook niet de slechtste. Ik denk toch niet dat mensen zullen zeggen: wat jammer dat die Erika Van Tielen meespeelt.'
Zou je dat doen voor een rol?
'Mm. Als het een schitterende rol is waar ik in geloof, misschien wel. Maar het moet natuurlijk wél gezond blijven.'
En erotische naaktscènes?
Erika Van Tielen: 'Onlangs ben ik gaan praten over een fictiereeks voor Eén met een behoorlijk sexy personage dat enkele vrijscènes heeft waarin mogelijk iets naakt te zien zou zijn. Dat zag ik niet zitten omdat ik niet wil inspelen op het bestaande clichébeeld van het poppemieke en de sexy babe die ik absoluut niet ben. Het is leuk als mensen je mooi vinden, maar ik ben niet zo'n kieken dat te allen tijde haar decolleté of borsten wil laten zien. Daar win je niets mee.'
Wat neem je mee als memorabel moment?
'De scène in het bos met de nu al klassieke oneliner: Dat is geen tak, dat is een wortel! Peter en Tom moeten daar met elkaar vechten, maar ook toen de camera op mij gericht stond, bleven ze maar rollebollen. Probeer je gezicht dan maar eens in de plooi te houden. Zeker toen ze elkaar ook nog eens begonnen af te likken en halve vrijscènes speelden.'
Dat smaakt dus naar meer?
Erika Van Tielen: 'Filmen? Ik zie er geen fulltime bezigheid in, maar als het nog eens uitkomt en het hele plaatje klopt... waarom niet?'